maanantai 12. elokuuta 2013

Ruokinnan muutoksia

Hehheh... Mihinhän on ahkera bloggaaja unohtunut? Paaaaaaljon on taas tapahtunut, paljon varmaan unohtuu kertoakin... Pääasiat ovat kuitenkin: Helsingin pentunäyttelyt 3.8.2013, hyllyntyhjennysprojektin eteneminen, korvaongelmien kanssa painiminen ja ruokinnan muutokset. Tässä postauksessa käsitellään ruokinnan muutoksia.

Ransulla on ollut ongelmia korvissa edellisestä kodista tullessaan. Likaa on kerääntynyt hirveästi, kuten varmasti useille muillekin luppakorville. Ransuhan tuli maaliskuussa, joten silloin koira ei ollut vielä uinut, joten syy oli mitä todennäköisimmin ruokinnassa. En ala tässä kuitenkaan parjaamaan mitkä ruoat ei meillä toimineet.

Kun Ransu tuli meille huomasimme aika pian, että korvat olivat likaiset. Koira ei kuitenkaan aristellut niitä lainkaan, eikä ne punoittaneet tai haisseet, joten tulehduksen mahdollisuus oli hyvin pieni. Vaihdoin aika pikaiseen ruokaa, joka vähensi likaisuutta, muttei poistanut sitä kokonaan. Ruokaa kokeiltiin hyvän aikaa, olimmehan ostaneet yhteensä 18kg (eihän alennusta voi jättää käyttämättä ;D). Viimeisen muutaman kilon lahjoitin kuitenkin eteenpäin. Tästä siirryimme raaka-ruokintaan, jota Manu jo käytti. Manu tosin yritti laihduttaa kyseisellä ruualla kun taas Ransun korvat yritettiin saada puhdistumaan. Ransu on koko elämänsä syönyt pääravintonaan kanaa, joten siihen koira tottui nopeasti. Uskon edelleen, että Ransun herkkä vatsa kestää parhaiten kanaa. Vähitellen lisäsin kalaa ravintoon, josta seurasi ripuli maitohappobakteereista ja hitaista siirtymistä huolimatta. Vatsa tottui vähitellen kalaankin joten siirryttiin seuraavaan lihaan. Silloin Ransu sai muistaakseni kanaa ja naudan mahaa sekaisin. Taas seurasi maha kuralla -vaihe, josta hitaasti selvittiin. Päätin yrittää pitää nämä kolme lihaa ainoina hetken. Kun Ransu sai jälleen kalaa, vaikkakin vain viidesosan annoksestaan, oli maha jälleen kuralla. Tätä taistelua käytiin näillä kolmella lihalla uudelleen ja uudelleen, koska en laittanut koskaan kolmea eri lihaa samaan aikaan. Vaikka koira oli jo tottunut lihaan, tuli ripuli aina uudelleen jos ei ollut pariin päivään syönyt kyseistä lihaa. Tässä täytyy olla minun päässäni joku vika, tein varmasti jotain väärin, kun tässä kävi näin. Meillä oli kaksi kertaa "kakkamyrsky" (nätisti sanottuna) odottamassa miestäni kun tämä tuli minua ennen kotiin. Ransulla oli käynyt vahinko, jonka jälkeen koira oli syönyt ulosteensa, josta seurasi mahan puruja ja ne tulivat sitten yläkautta takaisin ulos... Ja tämä kierre jatkui. Se haju ja näky oli jotakin karmivaa. Ja pieni välihuomautus: Ransua ei ole koskaan toruttu, jos se on tehnyt tarpeensa sisälle esimerkiksi ripulin aikana.

Tässä vaiheessa minulle riitti ja menin hakemaan jotakin kanaraksua koiralle, jos sillä saataisiin maha rauhoittumaan. Eihän tuo pidemmän päälle olisi ollut terveellistäkään. Yks kaks maha muuttui paremmaksi heti raksuihin siirtymisen jälkeen, ei ollut edes siirtymävaiheen ripulia. Vaihdoimme nyt myöhemmin vielä "terveellisempään" raksuun, eli Applawsiin, jota syövät nyt molemmat koirat. Molemmilla on kaunis ja kiiltävä turkki ja vatsa toimii moitteetta. Ruokaa ei myöskään tarvitse mahdottomia määriä. Nyt odotan innolla josko lähieläinkauppaankin ilmaantuisi Applaws Large Breed -raksut ;)

Oikeasti ruokinta on muuttunut jo pari ellei jopa muutama kuukautta sitten, mutta on jostain syystä jäänyt mainitsematta... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti